«Доро́ги каме́ни»: голос дитини переселенців
«Доро́ги каме́ни»: голос дитини переселенців

Напередодні київської презентації книги «Доро́ги каме́ни», яка відбудеться 29 жовтня о 19.00 у Книгарні “Є” на Хрещатику, 46, ділимось відгуком блогерки @vyshnevyjcvit

«Хто ми, лемки?..

Питання, яке ставить собі не одне покоління представників цієї етнографічної групи. Волохи? Русини? Поляки? Українці? Що нас різнить? Що у нас спільного з рештою українського етносу? Як нам зберегти свою ідентичність?

Книга Нелі Шейко-Медведєвої «Дороги камени» ― це голос дитини переселенців, яка просто й щиро розказує, як їм велося в новому домі (в місті Борислав на Львівщині) і як вдавалося берегти своє. Це книга, яку я мріяла побачити серед новинок української сучасної прози вже давно: так, я сподівалася, що це буде роман, який зможе осмислити, трансформувати весь той болючий досвід, виповісти його іншим, назвати і відпустити, але натомість отримала збірку короткої прози і поезії, і не менш втішена. Оте осмислення має з’явитися вже на якомусь ґрунті, і саме такі спогади-сповіді можуть ним стати.

Ця збірка написана українською мовою з лемківським діалектом і як тільки вона зазвучала в мені рідними звуками, я вже не могла її якось критично оцінювати. Це не значить, що лемківська вперше з’явилася в літературі, звісно, безліч авторів писали і пишуть рідним говором, але зазвичай це не виходить за вузькі межі внутрішнього вжитку. Але я вельми сподіваюся, що ця збірка стане приводом дізнатися для всього українського загалу, хто ж такі ті лемки, що вони пережили і чому варто знати цю унікальну частку культури української.

Тут є велика передмова від авторки, де вона зрозуміло й легко пояснює історію лемківського субетносу і своєї родини, розповідає про переселення і про те, як сприймали зайд місцеві. А основою книги є оповідання та вірші, в яких вона описує сценки зі свого дитинства, з життя сусідів і ділиться особистими переживаннями.

Там, де у книзі вживається лемківська, авторка розставила правильні наголоси, а в кінці є словничок, тому ви все легко зрозумієте. Хоч не все у збірці мене зачепило однаково, все-таки це унікальна та потрібна книга для всіх нас, щоб усвідомити якою ж Україна є різноманітною».

Фото авторки відгуку.

Схожі новини